És el marc teòric de referència on s'enquadren l'anàlisi del genosociograma des de la sistèmica l'inconscient, l'eina numerológica del genosociograma, i l'elaboració dels dols que ens acompanyen. T'expliquem una mica més.
Els prefixos Bio i Psico formen part del concepte: Bio-Psico-Genealogia i encara que no forma part del diccionari de la RAE (Reial Acadèmia Espanyola), es pot descompondre en les unitats que el componen per a un major enteniment del seu significat:
Prefix BIO procedent del grec bio, que significa vida: biologia= ciència que estudia als éssers vius. Ens remet als sistemes del nostre cos: sistema nerviós, sistema digestiu, sistema endocrí, sistema immunitari, sistema sanguini, etc. que configuren un organisme humà i tal com assenyala Antonio Damasio, “amb bilions de cèl·lules diferenciades i capitanejades per un subsistema autònom que alhora forma part de tots els sistemes: el cervell, amb una classe especifica de cèl·lules, les neurones que té la capacitat d'enviar senyals electroquímics a la resta de cèl·lules podent modificar la seva funció. El cervell és un sistema de sistemes”
Prefix PSICOd'origen grec que significa ànima o activitat mental, i tal com Indica Antonio Damasio en el seu llibre I el cervell va crear a l'home, “aquesta activitat mental de la persona pot incidir en el cervell, com si fos un programa informàtic llest per a executés en el cervell. El cos i el cervell es troben immersos en una dansa interactiva contínua. Els pensaments que són implementats en el cervell poden induir estats emocionals que són implementats en el cos, mentre que el cos pot canviar el paisatge del cervell i, d'aquesta manera, el substrat que sustenta els pensaments. Els estats cerebrals, que es corresponen a uns certs estats mentals, fan que es produeixi estats corporals particulars”
La tríada cos-cervell-ment actua de forma interrelacionada. No és possible entendre a l'ésser humà només donis del model biomèdic donis de la filosofia cartesiana, on la base estructural de l'ésser humà és la matèria: penso, per tant soc.
Prefix SOCIAL incideix en els sistemes on es desenvolupa la persona: sistema familiar, educacional, laboral i comunitari, que així mateix impactaria en els sistemes que donen estructura la societat: sistema educatiu, sistema sanitari, sistema de seguretat social, sistema jurídic i sistema de serveis socials i cadascun d'ells al seu torn està jerarquitzat pel sistema polític, sistema organitzatiu i sistema tècnic. Els prefixos Bio i Psico formen part del concepte: Bio-Psico-Genealogía i encara que no forma part del diccionari de la RAE (Reial Acadèmia Espanyola), es pot descompondre en les unitats que el componen per a un major enteniment del seu significat:
Dins de la paraula genealogia, trobem el terme gen i el sufix lògia
Gen és una unitat d'informació molecular de l'herència genètica que és transmeses a través de la reproducció sexual. Genèticament heretem trets físics i predisposició a algunes malalties.
El sufix lògia procedeix del grec logos, denota ciència en relació amb la paraula que porta anteposada.
Si es relacionen els prefixos Bio-Psico amb Genealogia, ens trobem que el Bio ens porta a la dimensió biològica de la vida. Tots els éssers humans tenim els mateixos sistemes en el nostre cos. El psico, ens porta a la dimensió subjectiva de l'ésser humà, cadascun té la seva vivència de les circumstàncies en la seva vida i de la seva experiència en el sí de la família. Totes dues dimensions, el bio i el psico, impacten en el sistema familiar (la genealogia), com a primera unitat socialitzadora.
I, finalment, dins del terme bio-psico-genealogia trobem lapsicogenealogía. Doris i LiseLanglois, expertes en aproximació sistèmica, en el seu llibre psicogenealogía la defineixen com a “aproximació psicoanalítica que se serveix de la genealogies per a buscar en les vivències dels nostres ancestres les nostres eventuals dificultats psicològiques i algunes de les nostres malalties físiques. Es basa en el concepte d'un inconscient col·lectiu, familiar o grupal, desenvolupat per Jung i Moreno, que seria l'origen d'una transmissió transgeneracional”. Així mateix, les autores defineixen transmissió transgeneracional, com el “procés pel qual una generació transmet a la generació següent tots els recursos que afavoreixin l'evolució humana, així com totes les dificultats o els límits que constitueixen desafiaments que han de complir-se o la deterioració d'unes certes parts del sistema”.
Ens estem referint a la genòmica psicosocial on l'ambient psicològic i social en què ens desenvolupem interactua amb l'expressió gènica en la vida quotidiana. La epigénetica, branca de la ciència que deriva de la genètica, estudia com l'ambient modifica l'expressió gènica. I es refereix al epigenoma com al conjunt de canvis químic en l'ADN que afavoreixen que un gen s'expressi o romangui inactiu sense alterar l'ADN.